vrijdag 13 november 2015

Papa's

Ik weet nog goed hoe het vroeger was met mijn papa. Dat was mijn dikke vriend. Vooraan op het fietsstoeltje nam hij me mee naar spannende plaatsen, het voetbal bijvoorbeeld, of de molen in Tongerlo. ’s Avonds in de zetel zocht ik mijn plaatsje bij hem. Als hij een late shift had op het werk, deed ik net of ik in de zetel in slaap was gevallen. Want als hij dan thuis kwam, pakte hij me op om me in bed te leggen. Hij was mijn grote, sterke held.
Bij mijn eigen kroost en hun vader zie ik zowat hetzelfde. Als hij binnenkomt, wordt er met vreugde zijn naam geroepen. De knuffels en kusjes per dag zijn niet te tellen. Papa is in hun ogen de sterkste, liefste en gekste man die je maar kan bedenken (en ik ben het daar mee eens ;-) ). Hij is hun grote sterke held.
Kinderen worden groot en zelfstandig, vaders worden ouder, en de band verandert. Ik kruip niet meer op schoot bij mijn vader, en hij neemt me ook niet meer mee op de fiets naar het voetbal. Maar als er iets aan de hand is, dan komt hij me te hulp!


Jezus leerde ons om ‘papa’ te zeggen tegen God. Veel van wat er in een goede (!!) vader-kind relatie zit, vinden we ook terug in onze relatie met onze Hemelse Vader. Hij is er altijd om ons te troosten wanneer we gevallen zijn, Hij spendeert graag tijd met ons, Hij ziet ons graag genieten van de dingen die Hij ons geeft of samen met ons onderneemt.
Ik vraag me af of mijn relatie met God niet te ‘volwassen’ is geworden. Ren ik nog naar Hem toe als ik advies nodig heb? Is mijn eerste reactie op angstaanjagende gebeurtenissen naar Hem gaan voor Zijn bescherming? Ben ik nog steeds verheugd als ik tijd met Hem kan doorbrengen? Of is mijn Hemelse Vader meer een figuur op de achtergrond geworden, die ik nog wel om hulp vraag als ik het zélf niet meer weet, en die ik af en toe een bezoekje breng. Is Hij mijn grote sterke held, of eerder een oude vent die niet meer mee is met de tijd?


Jezus zei: als je niet wordt als een kind, zal je het koninkrijk van God niet binnengaan. Misschien was dit wel 1 van de eigenschappen die Hij bedoelde. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten